Kiesraad: CHP wint in Istanbul

Turks.nl Redactie

De kiesraad heeft de laatste stand in Istanbul bekendgemaakt.

Sadi Güven, de voorzitter van de Turkse kiesraad, laat in een persconferentie weten dat de laatste stemmen worden geteld in de grootste stad van het land. Stemmen uit 84 stembussen moeten nog worden ingevoerd in het systeem. Dat is nog niet gebeurd wegens bezwaren van partijen.

Ook maakte Güven bekend hoeveel stemmen de twee grootste kandidaten in Istanbul hebben gekregen. CHP-kandidaat Imamoglu staat nu met zo’n 28 duizend stemmen voor. Ekrem Imamoglu kreeg 4.159.650 miljoen stemmen. De stemmen van Binali Yildirim (AK Partij) bleven op 4.131.761 miljoen.

Persbureau Anadolu krijgt sinds zondag avond heel wat kritiek over zich heen. Sinds gisteren is de stand voor Istanbul onveranderd in hun resultatensysteem. Volgens Anadolu is de AKP nog steeds de winnende partij in Istanbul, wat fel werd tegengesproken door Imamoglu. Vandaag laat de kiesraad weten dat Imamoglu gelijk heeft.

Bronnen uit de AK Partij melden dat zij bezwaar zullen maken. Mogelijk zullen zij vragen om een hertelling in de steden waar zij hoogstwaarschijnlijk hebben verloren, waaronder in Ankara en in Istanbul.

UPDATE: Ondertussen heeft Imamoglu zijn bio aangepast op twitter: