Laatste presidentskandidaat bekend

Turks.nl Redactie

De laatste presidentskandidaat is bekend geworden. Slechts één kandidaat voldeed niet aan de voorwaarden.

Voor het eerst sinds Turkse burgers zelf een president mogen kiezen, doen er meer dan drie kandidaten mee. De vorige verkiezingen in 2014 waren huidig president Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin Ihsanoğlu (kandidaat namens MHP en CHP) en Selahattin Demirtaş kandidaat, waarbij Erdoğan 51,79% van de stemmen kreeg.

Vier jaar later ziet het politiek stelsel er heel anders uit. De nationalistische partij MHP is uit de oppositie gestapt en heeft een alliantie gevormd met de regerende AK Partij. Oud-presidentskandidaat Ihsanoğlu is inmiddels MHP-parlementariër en gaf aan te zullen stemmen op zijn voormalige rivaal Erdoğan. MHP steunt Erdoğan namelijk in deze verkiezingen.

Deze verkiezingen zijn dan ook veel belangrijker dan de vorige verkiezingen, want de winnaar wordt zowel regeringsleider als staatshoofd.

De grootste oppositiepartij CHP heeft geen alliantie gevormd met andere partijen voor de presidentsverkiezingen. De partij schoof parlementariër Muharrem Ince naar voren in de race.

HDP, die door veel Turken wordt gezien als de politieke tak van de terreurbeweging PKK, heeft oud-partijvoorzitter Selahattin Demirtaş, die sinds november 2016 vastzit, naar voren geschoven als kandidaat.

Handtekeningen

Voor kandidaten, die niet naar voren zijn geschoven door een politieke partij in het parlement, moesten handtekeningen worden verzameld. Elke kandidaat die binnen vijf dagen 100 duizend handtekeningen wist op te halen voor zijn kandidaatschap, mocht meedoen met de verkiezingen. Vandaag was de deadline.

Meral Akşener, van de nieuw opgerichte IYI Parti, Temel Karamollaoğlu, van de islamistisch-conservatieve Saadet Partisi, Doğu Perinçek, van de links-nationalistische Vatan Partisi en Vecdet Öz van de liberale Adalet Partisi, stelden zich kandidaat.

Buiten Vecdet Öz wisten alle kandidaten genoeg handtekeningen te halen voor de deadline, met als laatst Perinçek vandaag. Öz moest genoegen nemen met zo’n 2.500 handtekeningen.

Dat betekent dat er zes presidentskandidaten zullen zijn bij de verkiezingen op 24 juni:

Recep Tayyip Erdoğan (AK Partij + MHP)

Erdogan, Turkey, Demokratie, Politician, Parliament

Muharrem Ince (CHP)

Afbeeldingsresultaat voor muharrem ince

Meral Akşener (IYI Parti)

Afbeeldingsresultaat voor meral aksener

Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi)

Afbeeldingsresultaat voor temel karamollaoglu

Doğu Perinçek (Vatan Partisi)

Afbeeldingsresultaat voor dogu perincek