”Leger van ten minste 5.000 Turkse vrijwilligers staat klaar om Kirkuk binnen te vallen”

Turks.nl Redactie

De voorzitter van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), Devlet Bahçeli, liet weten dat ten minste 5 duizend idealistische nationalisten, ook wel bekend als Grijze Wolven, klaarstaan om Turkmeense gebieden, vooral Kirkuk, binnen te vallen en de Turkse identiteit in Irak te beschermen.

Bahçeli liet weten dat de Turken in Irak niet stateloos zullen woden gelaten. Daarvoor staan ten minste 5 duizend Turkse vrijwilligers klaar om Irak binnen te vallen.

Hij uitte ook kritiek op de regering. Hij vindt dat de regering alle middelen moet gebruiken, maar dat niet genoeg doet. Turkije heeft nog geen enkele maatregel getroffen naar aanleiding van het illegale onafhankelijkheidsreferendum in Noord-Irak. Enkel de vluchten naar de Koerdische Autonome Regio werden geschrapt op verzoek van de Iraakse federale regering.

”Dat er wordt gezegd dat van economische sancties tot militaire acties alles op tafel ligt, maar tot nu toe nog niets is gedaan is een hard bewijs daarvoor. Ons buurland Irak staat op het punt verdeeld te raken door het verraad van 25 september”, zegt de nationalistische leider.

Volgens Bahçeli is Turkije de volgende als het noorden van Irak zich onafhankelijk verklaard van de federale regering in Bagdad.

Iraaks-Turkmenen

Turkmenen in Irak zijn na de Arabieren en de Koerden de grootste bevolkingsgroep in Irak. Tot midden 20e eeuw werden ze Iraakse Turken genoemd, maar sinds de onafhankelijkheid van het land worden ze Iraakse Turkmenen genoemd. Geschat wordt dat er zo’n 3 miljoen Turken leven in Irak.