Machtstrijd bij grootste oppositiepartij CHP van start

Turks.nl Redactie

Muharrem Ince heeft anderhalve week na de verkiezingen voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu gevraagd af te treden. Hij eist verkiezingen voor een nieuwe voorzitter.

Ince heeft voorzitter Kılıçdaroğlu eerder uitgedaagd in de verkiezingen, maar verloor. Kılıçdaroğlu, die al 7 jaar voorzitter is van CHP, schoof Ince vervolgens naar voren als presidentskandidaat tegen president Erdoğan.

Ince verloor, maar stal de harten van miljoenen Turken die voor het eerst hoop hadden in de oppositie. Hij haalde 30% van de stemmen in tegenstelling tot de 22% die zijn partij behaalde bij de parlementsverkiezingen.

Na de verkiezingen waren er dan ook geluiden om Ince alsnog aan het hoofd van CHP te brengen, maar die wuifde Ince weg.

Onlangs spraken de twee voor het eerst met elkaar na de verkiezingen en daaruit is gebleken dat Ince Kılıçdaroğlu heeft gevraagd af te treden en hem voorzitter te maken. Kılıçdaroğlu zou eventueel erevoorzitter kunnen worden, laat Ince weten tegenover Turkse media.

Kılıçdaroğlu heeft niet duidelijk gemaakt wat hij ervan vindt. Wel heeft hij aangegeven dat hij het verzoek van Ince ongepast vindt, gezien het een informele bespreking was.