Meerderheid Turken tegen presidentieel systeem

Een meerderheid van de Turken is tevreden over het huidige parlementaire systeem en wil liever niet overstappen op een presidentieel systeem.
Turks.nl Redactie

Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Kadir Has Universiteit.

Volgens de enquete, die werd afgenomen in 26 provincies, wil maar liefst 65,8% het huidige systeem behouden. Slechts 21,2% van de duizend respondenten zou dit liever willen omruilen voor een presidentieel systeem. Verder gaf 4,4% aan een middenweg te willen kiezen en dus over te gaan op het semi-presidentiële systeem.

Op de vraag wie er president zou moeten worden, mocht het nieuwe systeem er ook daadwerkelijk komen, pleiten de meesten voor de huidige premier Recep Tayyip Erdogan. Hij kreeg ruim 34,4% van de stemmen. Op de tweede en derde plaats staan Kemal Kılıçdaroğlu van de CHP (12%) en de huidige president Abdullah Gül (10%).

Terrorisme in Turkije
Op de vraag wat de grootste huidige problemen zijn in Turkije, gaven de meeste mensen de werkloosheid en het terrorisme aan.

Maar liefst de helft van de respondenten wil dat het land militair ingrijpt om terrorisme te voorkomen. Slechts 26,1% kiest voor een diplomatieke oplossing.

© Turks.nl / Esra Çakar