‘Nationale feestdagen Turkije afgeschaft’

Door | Politiek

Het ministerie van Onderwijs heeft het nieuw jaaroverzicht van de scholen bepaald. Daarbij zijn de nationale feestdagen op 19 mei (feest van de jongeren en de sport), 23 april (kinderdag) en 29 oktober (dag van de republiek) niet in opgenomen. Dat meldt Odatv.com.

In plaats van de feestdagen van de republiek zijn er nieuwe feestdagen in het jaarprogramma gezet als 15 juli (herdenking couppoging) en de verovering van Istanbul.

Onderwijsvakbond Eğitim-iş zou een rechtzaak zijn gestart tegen de verandering. ”Vanaf dit schooljaar zullen feesten als ‘De Heilige geboorteweek’, de zege bij Küt’ul Amare en 15 juli gevierd worden, maar de nationale feestdagen zitten er niet bij”, zegt vakbondbestuurder Maksut Balmuk.

Volgens Balmuk is er geen enkel voorschrift meer om de nationale feestdagen te vieren. ”Als je het vraagt, zeggen ze: ‘dat kan toch niet, het is wettelijk vastgelegd.’ Dat klopt, maar het is nergens vastgelegd dat het in de scholen gevierd moet worden.”

”De bestuurders van het land moeten tot zichzelf komen. Elke fout die ze maken, elke waarde die ze proberen neer te halen, is een gunst voor degenen door wie zij werden bedonderd (refererend aan FETÖ, red.).

Balmuk eist dat er een regeling wordt gepubliceerd, waardoor de nationale feestdagen alsnog gevierd kunnen worden in de scholen.

Het jaaroverzicht:

Atatürk

Er is veel veranderd aan het schoolcurriculum voor dit schooljaar in Turkije. Zo is de evolutietheorie en de ideologie van Atatürk, het Kemalisme, geschrapt uit de schoolboeken. Sindsdien zijn er veel protesten daartegen.

In plaats daarvoor is er veel te vinden over onder andere het islamitisch Jihadisme in het nieuwe schoolcurriculum.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...