Nationalistische MHP beëindigt samenwerking met AKP

Turks.nl Redactie

De leider van de nationalistische MHP heeft de samenwerking met de AK Partij van president Erdoğan beëindigd. De opzegging van de samenwerking komt na een discussie over een amnestie-voorstel.

Nationalisten van de MHP sloten na de mislukte couppoging in 2016 een verbond met hun voormalige rivaal, de conservatieve AK Partij. Een deel van de nationalisten was het daar niet mee eens en stapten uit de partij om vervolgens de IYI Parti, momenteel de vijfde grootste partij van Turkije, op te richten.

Dankzij steun van de MHP stapte Turkije in 2017 over naar een presidentieel systeem en won Erdoğan de verkiezingen eerder dit jaar en werd daarmee zowel staatshoofd als regeringsleider. Hij werd de machtigste leider van Turkije sinds Atatürk, de oprichter van de republiek Turkije.

In het parlement kreeg de AK Partij echter minder stemmen, waardoor de partij voor het eerst sinds de oprichting geen absolute meerderheid kreeg in het parlement. MHP stond informeel garant om alsnog de benodigde meerderheid te krijgen voor wetsvoorstellen.

Veel maakt het niet uit, gezien de regering gebonden is aan de president in plaats van aan het parlement. Daarnaast kan de president zelf ook wettelijke regelingen invoeren.

Amnestiediscussie

Al enkele weken is het roerig in de politiek. De nationalisten van de MHP willen met een amnestie ‘lotveroordeelden’ uit de gevangenis halen. Gisteren verklaarde Erdoğan geen voorstander te zijn van een dergelijke amnestie.

Daarop verklaarde Bahçeli vanochtend dat de geplande samenwerking voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar met de AK Partij geen doorgang meer kan vinden. De nationalisten blijven achter hun wetsvoorstel staan.