Nederlandse ambassadeur niet meer welkom in Turkije

Door | Politiek

De Nederlandse ambassadeur is een tijdje niet meer welkom in Turkije. Dat heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

In een lange verklaring laat het ministerie weten de besluiten van Nederland te veroordelen. “Turkije en Nederland hebben sinds 405 ononderbroken diplomatieke betrekken en zijn bevriende landen en bondgenoten. Nooit waren we vijandig tegen elkaar. De Nederlandse regering is verantwoordelijk voor deze beschamende gebeurtenissen,” staat in de verklaring.

‘Binnenlandse Politiek’

Volgens het ministerie hebben de blokkades door de Nederlandse regering volledig te maken met de aankomende verkiezingen. “Het besluit is genomen om een xenofobe, racistische en populistische politieke leider te bevredigen,” doelend op Geert Wilders.

Niet meer welkom

Het ministerie laat weten dat de Nederlandse ambassadeur in Ankara voorlopig niet meer welkom is in Turkije. Vandaag werd de vervanger van de ambassadeur op het matje geroepen, omdat de ambassadeur in het buitenland is. Ook moeten de ambassades in Ankara en in Istanbul hun deuren sluiten wegens veiligheidsredenen.

‘Oude vrienden’

De minister laat weten dat Turkije een ‘oude vriendschap’ heeft met het Nederlandse volk. Turkije zal stappen ondernemen als reactie op de houding van Nederland, zonder ‘schade te brengen aan deze vriendschap,’ aldus de verklaring.

Lees de verklaring (Turks):

 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...