Officieel: AK Partij eist nieuwe verkiezingen Istanbul

Turks.nl Redactie

De AK Partij gaat een verzoek indienen voor nieuwe verkiezingen in Istanbul.

Dat laat Ali İhsan Yavuz, vicevoorzitter van de grootste partij van het land, weten.

De AK Partij diende sinds de dag na de verkiezingen al veel bezwaren in bij de Turkse kiesraad nadat bekend werd dat de oppositiepartij CHP de grootste was in de stad. Daarmee verloren de conservatieven hun macht in Istanbul die zij in 1994 hadden gekregen met de huidige president Erdogan als burgemeester.

Eerder werden de ongeldige stemmen opnieuw geteld. Na het tellen van ruim 300.000 stemmen daalde het verschil tussen de CHP en de AK Partij van ongeveer 24 duizend stemmen naar 14 duizend stemmen.

Volgens de AK Partij is er sprake van fraude in veel van de ruim 30 duizend stembussen in de stad. Zou zouden er duizenden stemmers zijn ‘verplaatst’ naar gemeenten om de CHP te versterken. Ook zouden stemmen van de AK Partij zijn geregistreerd onder andere partijen. De partij diende een verzoek in om alle stemmen opnieuw te laten tellen, maar dat werd afgewezen door de kiesraad.

De Hoge Kiesraad (YSK) gaf de AK Partij gisteren toch deels gelijk en besloot dat de stemmen in 51 stembussen opnieuw geteld moeten worden. De AK Partij kon enkel voor deze stembussen daadwerkelijke bewijzen leveren. De YSK heeft nog geen uitspraak gedaan over één gemeente in de stad, namelijk Buyukcekmece. Daar wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake was van fraude door middel het onwettig verplaatsen van stemmers.

Opnieuw

Vandaag laat de AK Partij weten dat het zinloos is om slechts 51 stemmen te tellen. Spoedig zullen zij een nieuw bezwaar indienen bij de hoge kiesraad met het verzoek om de verkiezingen opnieuw te houden in Istanbul.