Officieel: Davutoğlu wordt premier

Huidig minister van buitenlandse zaken, Ahmet Davutoğlu, wordt de nieuwe premier van Turkije. Dat heeft premier Erdoğan live op TV bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

De naam van Davutoğlu ging al langer rond. President Gül zei eerder tijdens een toespraak dat het ‘erop lijkt’ dat Davutoğlu de vervanger wordt van Erdoğan, die op 10 augustus werd gekozen als president.

Davutoğlu werd in 2009 benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Hij leidde een ‘zero conlicts’ beleid met buurlanden van Turkije. Zo werden er goede banden opgebouwd met buurlanden als Griekenland, Bulgarije en zelfs Armenië. De banden met Syrië waren sterk totdat er een burgeroorlog uitbrak. Ook is Turkije geen beste vrienden meer met de centrale regering van Irak, omdat er Turkse oliecontracten lopen met het Koerdische noorden van het land. Dat gebeurde deels tegen de zin in van voormalig Iraakse premier al-Maliki. 

In uitgelekte WikiLeaks-documenten werd minister Ahmet Davutoğlu door de VS bestempeld als een ‘gevaarlijke neo-Ottomanist’ dat een ‘nieuwe Ottomaanse Rijk’ wil stichten dankzij sterke banden met de Balkan en het Midden-Oosten.

Davutoğlu zal ook de verkiezingscampagne van de AK Partij leiden. In 2015 zullen de Turkse parlementsverkiezingen gehouden worden.

Andere potentiele premierkandidaten waren vicepremier (Economie) Ali Babacan, Erdoğan’s adviseur Numan Kurtulmuş en president Gül zelf. De naam van Gül werd uitgezonderd toen bekend werd dat de regeringspartij haar partijcongres houdt op 27 augustus. Gül zal pas aftreden op 28 augustus.