Officieel: Davutoğlu wordt premier

Door | Politiek

De naam van Davutoğlu ging al langer rond. President Gül zei eerder tijdens een toespraak dat het ‘erop lijkt’ dat Davutoğlu de vervanger wordt van Erdoğan, die op 10 augustus werd gekozen als president.

Davutoğlu werd in 2009 benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Hij leidde een ‘zero conlicts’ beleid met buurlanden van Turkije. Zo werden er goede banden opgebouwd met buurlanden als Griekenland, Bulgarije en zelfs Armenië. De banden met Syrië waren sterk totdat er een burgeroorlog uitbrak. Ook is Turkije geen beste vrienden meer met de centrale regering van Irak, omdat er Turkse oliecontracten lopen met het Koerdische noorden van het land. Dat gebeurde deels tegen de zin in van voormalig Iraakse premier al-Maliki. 

In uitgelekte WikiLeaks-documenten werd minister Ahmet Davutoğlu door de VS bestempeld als een ‘gevaarlijke neo-Ottomanist’ dat een ‘nieuwe Ottomaanse Rijk’ wil stichten dankzij sterke banden met de Balkan en het Midden-Oosten.

Davutoğlu zal ook de verkiezingscampagne van de AK Partij leiden. In 2015 zullen de Turkse parlementsverkiezingen gehouden worden.

Andere potentiele premierkandidaten waren vicepremier (Economie) Ali Babacan, Erdoğan’s adviseur Numan Kurtulmuş en president Gül zelf. De naam van Gül werd uitgezonderd toen bekend werd dat de regeringspartij haar partijcongres houdt op 27 augustus. Gül zal pas aftreden op 28 augustus.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...