Officieel: Sleutelfiguur verlaat AKP en kondigt nieuwe partij aan

Turks.nl Redactie

Ali Babacan, oud minister van economie en AKP-oprichter, zegt zijn lidmaatschap bij de partij op. Dat laat hij weten in een officiële verklaring.

Babacan stond bekend als één van de meest succesvolle ministers van de AK Partij. Met hem aan de leiding wist de Turkse economie flink te groeien. De afgelopen jaren staat de Turkse economie juist onder zware druk.

Al langer gingen er geruchten dat een groep AKP’ers ontevreden zijn met de koers van de partij, waaronder oud-president Abdullah Gül en oud-premier Ahmet Davutoglu. Het leek er op dat zij drie een partij zouden oprichten, maar over een mogelijke samenwerking is nog niets bekend. Het zijn vooral de liberalen binnen de partij die ontevreden zijn met de huidige koers.

Babacan noemt ‘diepgaande verschillen’ tussen zijn visie en de praktijken van de AKP als reden om de partij te verlaten en om een nieuw beweging te beginnen. Een frisse wind ziet hij als noodzakelijk voor de toekomst van het land en hij belooft nieuwe strategieën en programma’s. “Ons doel is om het geluk en welzijn van onze mensen te verbeteren. Mensenrechten, vrijheden, democratie en de rechtsstaat zijn onze onmisbare principes. Daar heb ik altijd voor gestreden en zal dat de rest van mijn leven ook blijven doen,” staat in zijn verklaring.