Onderzoek: ‘Uitgelekte telefoongesprekken Erdogan zijn nep’

De uitgelekte geluidsopnamen van premier Erdogan zijn gemanipuleerd. Dat beweert TÜBITAK, de Turkse raad voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek, aldus ntvmsnbc.
Turks.nl Redactie

De raad heeft een onderzoek opgesteld in opdracht van de officier van justitie, die om een deskundigenrapport vroeg. Uit een spectrumanalyse zou blijken dat de opnames zijn opgesteld door het gebruiken van verschillende bestaande gesprekken. Zelfs de woorden die worden uitgesproken, zouden per lettergreep zijn samengesteld om zo een ander betekenis te vormen.

Uit de opnames zou blijken dat premier Erdoğan zijn zoon de opdracht geeft om grote sommen geld uit zijn huis te verplaatsen, en een hoofdredacteur van een nieuwszender vraagt om bepaalde berichten wel en niet uit te zenden. De gesprekken lekten op YouTube en Twitter uit toen het grote corruptiezaak tegen de regering begon. De premier claimde dat de gesprekken niet echt zijn, en dat het gaat om een complot van de Gülenbeweging. Volgelingen van de beweging zouden veel macht hebben in het politieapparaat, en capabel zijn in het afluisteren en monteren van de opnames.