Ook ministers voor herinvoering doodstraf kindermoordenaars

“Als vrouw, moeder en minister, zou ik niet twijfelen over een doodstraf voor de plegers van dit soort misdaden”. Dat zei minister Ayşenur İslam van Gezin en Sociale Zaken betreft de brute moord op de 6-jarige Gizem Akdeniz.
Turks.nl Redactie

Gizem werd mishandeld en levend verbrand door een man die wraak wilde nemen van Gizems zus, waarmee hij wilde trouwen.

“Als onze wetten het zouden toelaten zou ik als een vrouw, als moeder en als minister niet twijfelen over een doodstraf” zei de minister tegen journalisten. Eerder had premier Erdogan gezegd dat ook hij voor het invoeren van de doostraf is tegen moordenaars en verkrachters van kinderen. “De EU zal dit niet toelaten, maar we kunnen de levenslange celstraffen zwaarder maken” voegde hij er aan toe. Andere ministers, zoals Taner Yildiz van energie, steunden zijn uitspraak.

Op social media zijn campagnes gestart om de doodstraf opnieuw in te voeren. Tijdens demonstraties na de moord op Gizem werden er spandoeken gedragen die oproepen tot een doodstraf.

De doodstraf werd in 2002 afgeschaft in Turkije, maar werd het laatst uitgevoerd in 1984. Het parlement moest bij elke veroordeling instemmen voordat er een executie plaatsvond, wat niet meer werd gedaan. De straffen werden omgezet naar levenslang.

  • Loading...