Ophef: Erdogan wil een ‘religieuze generatie’

Er is grote ophef ontstaan in Turkije na de uitspraken van premier Erdogan. Enkele dagen terug zei hij dat hij een ‘religieuze generatie’ wil opvoeden.

Volgens Erdogan is ongelovigheid een dreiging op de cultuur en waarden van Turkije. “Een religieuze jeugd is beter dan een ongelovige” voegt hij er aan toe.

CHP
De Republikeinse Volkspartij CHP haalt fel uit naar Erdogan:  “Het is onacceptabel dat de premier zulke uitingen heeft. Het is niet aan de politiek om dit te bepalen. Wij verwerpen zijn uitingen met grote haat”.

Overtuigingskamers
Erdogan reageerde dinsdag op de kritiek van de CHP: “Jullie waren degenen die de ‘overtuigingskamers’ opzetten om gelovige jongeren geestelijk te mishandelen, en ze weer ongelovig te maken.”
In de 1998 werden er in enkele universiteiten zogenoemde ‘overtuigingskamers’ opgezet. Huidige en voormalige leden van de oppositiepartij CHP gingen daar praten met gelovige jongeren, veelal meisjes met een hoofddoek, met als doel ze afstand te laten nemen van de Islam.

In de jaren ’90 was er een ware ‘oorlog’ tussen de laïcistische macht en Islamitische politici. Zo werd een conservatieve regering mede door dreigingen vanuit het leger neergehaald, en werd de regerende conservatieve Refah-Partij gesloten. De Islam werd als bedreiging gezien voor de seculiere staat, en werden vele religieuze organisaties vervolgd.

Met de komst van de Ak-Partij in 2001 kwam ook de Islam terug in de politiek; de partij zette zich in om hoofddoek-dragers weer toe te laten in universiteiten en andere openbare locaties, wat voorheen verboden was.

Volgens Erdogan creëert de CHP een ‘virtuele bedreiging’ onder de naam ‘obscurantisme‘ en laat de CHP de Islam zien als een gevaar. “Een gelovige genaratie kan ook net zo goed modern zijn”, aldus Erdogan.

© Turks.nl