Opnieuw hoofddoek in Turks parlement

Vier parlementariërs van de regerende AK-Partij droegen vandaag een hoofddoek in de vergaderzaal. Dat is mogelijk sinds de nieuwe hervormingen die de regering heeft doorgevoerd.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Als laatst betrad een vrouw met hoofddoek het parlement in 1999, Merve Kavakci. Zij werd na veel protest uit de zaal gezet.

In Turkije was het sinds bijna sinds 90 jaar verboden om een hoofddoek te dragen in het parlement en in overheidsdienst. Ook moesten hoofddoeken af op universiteiten.

Alle politieke partijen in het parlement hebben gezegd de stap te steunen, maar sommige parlementariërs van de Republikeinse Volkspartij CHP hadden er niet al te veel vrede mee. Enkelen droegen t-shirts met een foto van Atatürk als protest, zoals ze eerder hadden aangekondigd. Andere CHP’ers hadden kritiek op de regering omdat de stap zou gaan om een ‘selectieve vrijheid’, en de rechten van andere groepen in het land niet werden gerespecteerd.

De nationalistische MHP en pro-Koerdische BDP hebben ook steun betuigd. De parlementariërs die voor deze partijen spraken hadden het vooral over dat de staat zich niet moet bemoeien met de levensstijl, gedrag en kleding van vrouwen. 

© Turks.nl

  • Loading...