Oppositiepartij steunt AK Partij en MHP in deze provincie

Meral Akşener, voorzitter van de oppositiepartij IYI Parti, steunt de AK Partij en MHP in de oostelijke provincie Iğdır tegen HDP, door veel Turken gezien als de politieke tak van de terroristische PKK.

“Als wij een kandidaat uitbrengen, zal HDP vrij zeker de verkiezingen winnen. We zullen daarom geen kandidaat uitbrengen in Iğdır. Daarom zien wij geen probleem in een burgemeester van de AK Partij of MHP”, zei Akşener bij een persconferentie in de Turkse hoofdstad.

Akşener wil de stemmen tegen HDP niet verdelen in Iğdır. Het besluit is opmerkelijk, omdat de alliantie van IYI Parti in veel provincies juist tegen tegen de alliantie van de AK Partij en MHP strijdt. Alliantiepartner CHP heeft wel een kandidaat in Iğdır.

Er is veel kritiek op de AK Partij van president Erdoğan omdat er geen alliantie wordt gevormd met de nationalisten van MHP in Iğdır, terwijl dat wel wordt gedaan in veel andere provincies en districten.

Critici stellen dat MHP de verkiezingen vrij zeker kan winnen als ze steun krijgen van hun alliantiepartner. De AK Partij heeft echter geen alliantie gevormd en een eigen kandidaat verkiesbaar gesteld in de provincie. De afgelopen verkiezingen verloren de nationalisten met zo’n 726 stemmen van HDP, terwijl de AK Partij toen zo’n 4,5 duizend stemmen kreeg.

Iğdır

Iğdır was tot 2009 in handen van de nationalistische MHP. Sindsdien winnen pro-Koerdische partijen in de provincie. De provincie, die twee afgevaardigden mag leveren voor het Turkse parlement, heeft momenteel één parlementariër namens de MHP en één namens de HDP.

IYI Parti

De IYI Parti is een nieuwe partij, opgericht door ontevreden leden van de nationalistische MHP. Het voornaamste kritiekpunt was het besluit van de MHP voortaan Erdoğan te steunen, terwijl er voorheen een felle rivaliteit heerste. IYI Parti is de vijfde grootste partij in het Turkse parlement.

 

IYI Parti is fel tegenstander van president Erdoğan en werkt samen met de grootste oppositiepartij, de links-seculiere CHP.