Oud-premier Davutoğlu richt nieuwe partij op tegen Erdoğan

Turks.nl Redactie

Turkse media melden dat in de wandelgangen wordt gesproken over een mogelijke nieuwe partij in de Turkse politieke arena. Niemand minder dat oud-premier Ahmet Davutoğlu zou achter die nieuwe partij zitten.

Inmiddels is het geen geheim meer dat oud-president Abdullah Gül en oud-premier Ahmet Davutoğlu niet bepaald voorstander zijn van het beleid van president Recep Tayyip Erdoğan. Eerder mislukten plannen om Gül het te laten opnemen tegen Erdoğan in de presidentsverkiezingen.

Loading...

Davutoğlu zou besprekingen voeren met enkele parlementsleden van de AK Partij. Sommigen beweren dat de partij al een website heeft: yenibirparti.org, waar plannen staan voor een nieuwe centrumrechtse partij. Een ander sleutelfiguur van de partij zou Ali Babacan zijn, die van 2002 tot 2007 minister van Economische Zaken was en vervolgens tot 2015 vicepremier was onder Erdoğan en Davutoğlu. Verder zouden oud AKP-ministers Mehmet Şimşek en Nihat Ergin deel uitmaken van de partij. Oud-president Gül zou niet meedoen met de partij, die naar verwachting nog voor de zomer zal worden opgericht.

Erdoğan heeft zich al uitgesproken tegen de plannen voor een nieuwe partij zonder namen te noemen: “Als je een man van de beweging bent, moet je de beweging niet verraden. Ze zouden een nieuwe partij oprichten. We hebben gezien wat er is gebeurd met de vorigen die hetzelfde deden.”

Loading...

Melih Gökçek, oud-burgemeester van Ankara, noemde wél de naam van Davutoğlu. Op Twitter schreef hij niks te maken te hebben met de nieuwe beweging van Davutoğlu.

Davutoğlu volgde in 2014 Erdoğan op tot premier, nadat laatsgenoemde tot president werd verkozen. In 2016 ontstonden speculaties dat Davutoğlu af zou treden omdat hij het op enkele punten niet eens zou zijn met Erdoğan, zoals de ideeën voor een presidentieel systeem.

Loading...

Uiteindelijk maakte Davutoğlu in mei bekend af te zullen treden als premier en werd vervolgens opgevolgd door Binali Yıldırım, de laatste premier van Turkije.

  • Loading...