Palestina bedankt Turkije om steun

Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit heeft Turkije bedankt om de steun die het land gegeven voor een status in de VN.
Turks.nl Redactie

Dat meldt persbureau Anatolia.

Het is een jaar geleden dat Palestina een diplomatieke opwaardering kreeg in de Verenigde Naties. Het land kreeg de status ‘staat die geen lid is’. Turkije was één van de landen die dit proces het meest steunden. Ook streeft Turkije voor een status als volwaardig lid van de Palestijnen in de VN. Mahmoud Abbas heeft dinsdag telefonisch laten weten dat zij ook in de toekomst dezelfde steun willen krijgen.

Gaza
Turkije en Palestina hebben zeer nauwe banden met elkaar, mede door de houding van Turkije tegen onderdrukking van Israël in de Gazastrook. Tijdens een forum in Davos liepen de spanningen tussen Erdogan en president Peres van Israël hoog op, toen Erdogan fel kritiek uitte over duizenden overleden Palestijnen.

Tijdens de bombardementen in november 2012 ging ook de Turkse minister van buitenlandse zaken naar Gaza, om een halt toe te roepen aan het geweld waarbij meer dan 100 Palestijnse burgers omkwamen.

Als laatst heeft Turkije 850 duizend dollar gedoneerd aan Gaza, om de energiecentrales de komende maanden werkend te houden. Door gebrek aan brandstof konden de centrales 12 uur per dag geen energie leveren.

© Turks.nl

  • Loading...