Parlementariër AK Partij: ‘Steun Koerdisch onafhankelijkheidsreferendum’

Turks.nl Redactie

Galip Ensarioğlu, parlementslid van de regerende AK Partij, heeft bekendgemaakt het onafhankelijkheidsreferendum in Iraaks Koerdistan te steunen. Dat melden Turkse media.

De Autonome Regio Koerdistan is van plan om een onafhankelijkheidsreferendum te houden eind september. Het Koerdische noorden wil zich daarmee definitief afscheiden van Irak.

President en partijleider van de AK Partij, Erdoğan, liet al snel zijn afkeer weten. Hij is fel tegen een onafhankelijkheidsreferendum.

Ensarioğlu is het niet eens met Erdoğan.

https://twitter.com/omerturantv/status/910090783516250113

”Het probleem ligt bij onze reactie: ik vind deze reacties overdreven… Laten we zeggen dat Kirkuk een gevoelig punt is voor ons… Zijn de Arabieren in Kirkuk betere vrienden dan de Koerden? Het is niet erg als Kirkuk onder Arabisch bestuur valt, maar wel erg als het onder Koerdisch bestuur valt?”, zegt het parlementslid.

”Barzani luistert niet eens naar de VS, zal hij nog bang worden van ons? Integendeel, het is in ons voordeel als Kirkuk onder Koerdisch bestuur blijft. Er zullen problemen opkomen als Kirkuk onder Arabisch bestuur blijft. Als Kirkuk in het Koerdisch gebied blijft, kunnen we beter onderhandelen over de olie. Barzani heeft in het verleden de VS tegen zich gekregen vanwege de olie-overeenkomsten met Turkije”, gaat hij verder.

Over het referendum zegt de parlementariër dat de reacties steeds extreem-nationalistischer worden en dit op een gegeven moment nadeel zal opleveren.

”Als Iran, de Goran-beweging, PKK en de politieke partij BDP tegen het referendum zijn, is er sprake van een situatie in het voordeel van Turkije. Het enige dat Iran kan stoppen om een sjiitisch blok te vormen van Iran tot Middelandse Zee, is een onafhankelijk Koerdistan”, vind Ensarioğlu.

Tot slot beweerde hij dat als Turkije als land een standpunt inneemt tegen het onafhankelijkheidsreferendum, de emotionele banden met het volk in het oosten en het zuidoosten verbroken zullen worden.

Galip Ensarioğlu

Eerder woonde Ensarioğlu begrafenissen bij van gedode YPG-terroristen. Hij verdedigde zichzelf door te zeggen dat toen YPG nog niet als terreurbeweging was erkend door de Turkse overheid.

  • Loading...