Parlementsverkiezingen in Turkse Republiek Noord-Cyprus

De Turks-Cyprioten gaan vandaag naar de stembus om nieuwe leden voor het Republieksparlement te kiezen. Er worden vervroegde verkiezingen gehouden voor een sterkere regering.

Het zijn, samen met vervroegde verkiezingen, de 14e parlementsverkiezingen in het land sinds de stichting in 1976. Men kan er stemmen van ‘s ochtends 8 uur tot ‘s avonds 6 uur.

In totaal kunnen 190.551 mensen stemmen bij 719 stembussen. Er doen 379 kandidaten uit acht partijen mee, daarnaast zijn nog eens negen kandidaten onafhankelijk. Het Republieksparlement telt 50 leden.

KKTC'de seçim günü

De parlementsverkiezingen verlopen volgens het districtstelsel. Uit hoofdstad Lefkoşa (Nicosia) kunnen 16 parlementsleden gekozen worden. De overige parlementsleden worden gekozen uit Gazimağusa (13), Girne (10), Güzelyurt (4), Lefke (2) en 5 uit Iskele. Er geldt een kiesdrempel van 5%.

Tot slot geldt sinds 2015 dat elk geslacht voor minimaal 30% vertegenwoordigd moet zijn in het parlement. Ondanks dat vrouwen de helft van de bevolking uitmaken, staat dat percentage nu nog op 8% voor vrouwen in het parlement. De parlementsvoorzitter is wel een vrouw.

KKTC'de seçim günü