Parlementsvoorzitter Binali Yıldırım kondigt ontslag aan

Turks.nl Redactie

Binali Yıldırım heeft zijn ontslag aangekondigd van zijn functie als parlementsvoorzitter. Reden daarvoor is zijn kandidaatschap om burgemeester van Istanbul te worden.

Yıldırım zegt ontslag te nemen op 18 februari, wanneer hij officieel de campagne begint voor de verkiezingen. Het besluit komt als een verrassing, omdat Yıldırım eerder nog zei geen ontslag te nemen van zijn functie als parlementsvoorzitter tijdens de verkiezingscampagne. Yıldırım zegt genoeg te hebben van de discussie rond zijn kandidatuur.

Eind december werd Binali Yıldırım, laatste premier van Turkije en huidig parlementsvoorzitter, door de AK Partij van president Erdoğan, aangekondigd als kandidaat-burgemeester namens de AK Partij in Istanbul voor de lokale verkiezingen in maart.

Al snel uitte de oppositie felle kritiek, omdat de kandidatuur in strijd met de grondwet zou zijn. Er werd verwezen naar artikel 94 van de grondwet, waarin is opgenomen dat de parlementsvoorzitter niet mag deelnemen aan  activiteiten met de partij waar hij lid van is, zowel binnen- als buiten het parlement.

President Erdoğan reageerde hierop door te verwijzen naar artikel 24 van de Wet Politieke Partijen, waarin is opgenomen dat de parlementsvoorzitter uitgezonderd is van het verbod op deelname aan activiteiten met een politieke partij als hij meedoet met de parlementsverkiezingen.

De oppositie reageerde daar weer op door te stellen dat die wet doelt op parlementsverkiezingen en niet op lokale verkiezingen. Yıldırım zelf reageerde in de eerste instantie niet en vond dat de discussie buiten hem gevoerd moest worden. Later zei Yıldırım dat hij ontslag zou nemen als de andere kandidaten ook ontslag zouden nemen van hun huidige functie.

Zijn grootste concurrent is Ekrem İmamoğlu, burgemeester van het district Beylikdüzü in Istanbul sinds 2009. Volgens recente peilingen gaat Yıldırım makkelijk winnen in Istanbul.