Partij Erdogan ontwijkt hoofddoekjes-kwestie

Door | Politiek

De partij heeft op haar kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen in juni maar één vrouw geplaatst die een hoofddoek draagt.

Volgens de activisten hadden dit er veel meer moeten zijn.

De seculiere Turkse wetgeving verbiedt het dragen van religieuze kledij in scholen en in gebouwen van de overheid, maar of dit ook geldt voor het parlement is onderwerp van discussie. Erdogan leek voorbij te willen gaan aan de kwestie toen hij maandag zijn kandidatenlijst presenteerde. Van de 78 vrouwen die op de lijst staan, is er maar één die een hoofddoek draagt. Zij is bovendien op een welhaast onverkiesbare plaats gezet.

De vrouw en dochters van Erdogan dragen allen hoofddoeken en de AK-partij van de premier is tegen de seculiere wetgeving die het dragen van dergelijke kledij verbiedt. Toch lijkt Erdogan het seculiere deel van de samenleving niet tegen de haren in te willen strijken.

Waarschijnlijk wil de premier zich pas na de verkiezingen uitlaten over de kwestie. Gedacht wordt dat hij dan de grondwet wil aanpassen en meer vrijheden wil aanbrengen, ook op het gebied van hoofddoekjes.

Novum/AP

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...