Premier Erdogan: EU-staten steunen terroristen

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat Europa terroristen steunt.

Volgens hem is Europa verantwoordelijk voor de bomaanslag die zondag in Istanbul plaatshad.

Dat melden diverse Turkse media maandag.

Bij een zelfmoordaanslag raakten minstens 32 mensen gewond. De dader is om het leven gekomen. Het doelwit van de zelfmoordterrorist was waarschijnlijk een politievoertuig.

Waarschuwingen
Tijdens een toespraak voor een internationaal congres in de miljoenenstad, haalde Erdogan het incident aan. Volgens de premier rekenen Europese landen niet af met organisaties die terrorisme steunen. Erdogan zegt dat de landen, ondanks Turkse waarschuwingen en eisen, zich blijven verschuilen achter media- of liefdadigheidsorganisaties.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de bomaanslag zit. De PKK ontkent verantwoordelijk te zijn, maar de laatste tijd zijn veel splintergroepen actief waarover de PKK-leiding geen controle heeft.

Koerden
In augustus beloofde de Koerdische afscheidingsbeweging geen aanslagen meer te plegen waar burgers het slachtoffer van zijn. Volgens het persbureau Firat, dat nauwe banden heeft met de PKK, wordt het staakt-het-vuren verlengd tot aan de verkiezingen die in juni 2011 plaatshebben.

Tijdens een bomaanslag in 2008 in Istanbul, kwamen zestien mensen om het leven. De Koerden bleken later achter deze aanslag te zitten. De bomaanslag van zondag is nog niet opgeëist. De linkse terroristische organisatie DHKP-C, wordt nog verdacht, evenals de Turkse tak van Al-Qa’ida, aldus elsevier.nl.