Gaat Turkije in oorlog? Premier geeft antwoord

Turks.nl Redactie

Premier Binali Yıldırım deed belangrijke uitspraken in een persconferentie, die live op TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Habertürk en NTV te zien was.

Yıldırım liet weten dat Turkije niet in oorlog gaat met de Koerdische Autonome Regio, die vandaag een illegaal onafhankelijkheidsreferendum houdt.

”Dit referendum wordt gehouden ondanks de internationale waarschuwingen, met als voorop de buurlanden Iran en Turkije en daarbij vooraanstaande leden van de VN. Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij dit illegale referendum niet zullen erkennen”, zegt de Turkse premier.

De besluiten zullen in drie fases worden bekeken. De economische fase, de politiek-diplomatieke fase en als derde de veiligheids- en militaire fase. Hiervoor zal de federale regering in Bagdad als aanspreekpunt worden gezien.

 

Verder liet Yıldırım weten dat de Koerden niet het doelwit zijn: ”Het gaat om de separatistische bewegingen. Wij betalen al 40 jaar de prijs hiervoor in de strijd met de separatistische PKK.”

Er zal worden samengewerkt met de federale regering van Irak. Tot slot liet de premier weten dat Turkije niet een nieuwe oorlog zal starten.

Er zullen enkel specifieke operaties buiten de grenzen worden uitgevoerd om de veiligheid van Turkije te waarborgen.