President Gül ondertekent veelbesproken internetwet

De Turkse president Abdullah Gül ondertekent de veelbesproken internetwet. Dat heeft hij op Twitter gemeld.
Turks.nl Redactie

De wet maakt het mogelijk dat websites zonder rechtspraak binnen korte tijd afgesloten kunnen worden. Voorwaarde is dat het gaat om een privacyschending zoals het uitlekken van een sekstape.

Bij aanvraag door een ‘slachtoffer’ van zo’n schending kan een website gedeeltelijk of volledig worden afgesloten van het internetverkeer. De aanvrager moet dan binnen 24 uur aangifte gedaan hebben, anders wordt de afsluiting opgeheven. Na aangifte bepaalt de rechtbank of de website afgesloten blijft. 

De oppositie beschuldigt de regering van ‘censuur’ en ziet het als een stap om meer controle uit te voeren op het internet.

Gülenbeweging
De besprekingen voor de wet begonnen kort na de opgelopen spanningen tussen de regering en de Gülenbeweging. Erdogan zegt dat parlementariërs worden gedwongen af te stappen door middel van bedreigingen privémateriaal uit te lekken. Ook wezen de vingers naar de beweging nadat oud-leider Deniz Baykal van de oppositiepartij CHP moest opstappen na het lekken van een sextape. Toen in 2011 videobeelden uitlekten van MHP-bestuurders was Gülen ook in het verdachtenhoekje. De beweging ontkent echter enige betrokkenheid.
 
#UnfollowAbdullahGul
Om de wet te protesteren hebben Turkse twitteraars een actie gestart waarbij zij de president massaal unfollowen. Hij verliest in korte tijd zo’n 20.000 volgers, en heeft er nu ‘slechts’ 4.35 miljoen over. Eerder waren er al demonstraties tegen de wet.

© Turks.nl