Primeur: HDP-er mag parlement niet meer in om noemen ‘Koerdistan’

Turks.nl Redactie

HDP-parlementariër Osman Baydemir mag het Turkse parlement voor twee dagen niet binnenkomen, omdat hij zijn kiesdistrict Koerdistan noemde.

De HDP-delegatie verliet hierop de budgetbesprekingen. Ook wordt beslag gelegd op twee derde van het salaris van Baydemir, zo’n 12 duizend lira.

Loading...

”Wij hebben ook een rol, een missie. Ik heb een rol als een kind van het Koerdische volk, als een vertegenwoordiger van Koerdistan”, zei Baydemir tijdens een discussie. Hierop vroeg de plaatsvervangend parlementsvoorzitter Ayşenur Bahçekapılı (AKP): ”In Turkije is er geen geografische- of politieke Koerdistan. Waar ligt Koerdistan?”

Hierop legde Baydemir zijn hand op zijn hart en zei: ”Hier ligt Koerdistan.” Parlementariër Elitaş (AKP) drong erop aan de nieuwe regels in het parlement op te volgen en Baydemir te straffen. Hierop werd na een stemming besloten Baydemir te straffen met een tweedaags verbod om het parlement binnen te treden.

Loading...

De regerende AK Partij en de nationalistische MHP stemden voor. CHP en HDP deden niet mee aan de stemming, omdat hun stem toch niets zou uitmaken. De AK Partij heeft de absolute meerderheid in het parlement.

HDP parlementariërs waren boos op het verbod en zeiden dat president Erdoğan de term Koerdistan ook vaak had gebruikt. Volgens de plaatsvervangend parlementsvoorzitter is hierbij echter belangrijk in welke context de term gebruikt wordt.

CHP gaf aan het niet eens te zijn met de uitspraak van Baydemir, maar het te verdedigen vanwege de vrijheid van meningsuiting.

Loading...

 

  • Loading...