Regering boos over kritiek op bezetting Cyprus

Door | Politiek

In het rapport bekritiseert de commissie de isolatie van Cyprus en bespreekt het EU-orgaan een lijst aan tekortkomingen op het gebied van vrijheden van burgers.

Dat meldt Elsevier woensdag.

Verschuilen
Volgens Bagis doet de Europese Unie (EU) er niet genoeg aan om te helpen bij het normaliseren van de relatie van Turkije met Cyprus. Ook zou de commissie zich verschuilen achter de isolatie van Cyprus om de toetreding tot de EU te vertragen. Bagis zegt dat deze wordt opgeheven als nationale luchtvaartmaatschappijen van Europese landen vliegen naar het noorden van de republiek.

Wanneer dit gebeurt, belooft Turkije te overwegen zijn havens en luchthavens voor het noordelijke deel van Cyprus te openen. Ook zegt hij dat ‘islamofobie, de machtstoename van rechtse partijen en economische angsten’, redenen zijn waardoor de toetreding van Turkije vertraagt. ‘Deze redenen stimuleren Turkije niet om meer te doen voor een EU-lidmaatschap.’

Rechten
In het rapport benadrukt de commissie dat Turkije zijn havens en luchthavens moeten openen voor Cyprus. Daarnaast zijn de rechten voor vrouwen en homo’s volgens het EU-orgaan nog steeds niet gegarandeerd en zien deze er ‘niet Europees’ uit. Ook is het nog steeds verboden om de ‘Turkse natie’ te beledigen.

Een Turkse minister noemde homoseksualiteit onlangs nog een stoornis en volgens het leger is het een psychische aandoening. Toch zegt Bagis dat Turkije de afgelopen tijd veel vooruitgang heeft geboekt.

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...