Regering wil Koerdisch in overheidsinstellingen

Door | Politiek

Een functionaris bij de Ak Partij meldt aan Today’s Zaman dat de wet eind 2014 van kracht moet gaan. Het voorstel was al aangekondigd in september tijdens het partijcongres. De wet moet belemmeringen van burgers -tijdens het ontvangen van openbare diensten- een halt toeroepen.

“Het is een stap van de partij om de problemen die tientallen jaren oud zijn op te lossen door middel van democratische wegen” zegt de functionaris. Maar benadrukt dat het voorstel niet wordt ingediend uit verzoek van de PKK of de pro-Koerdische partij BDP. “Wij waren er al lang mee bezig”.

De regering wil dat er tolken gereedstaan in staatsziekenhuizen in overwegend Koerdische gebieden van het land, zodat er vlotte communicatie wordt verzekerd tussen patienten en dokters. Later zullen er medewerkers worden aangenomen die zowel Koerdisch als Turks spreken in overheidsinstellingen als belastingkantoren, gemeenten, postkantoren, sociale centra en overheidsbanken. Ook zullen de informatieborden in overheidsinstellingen geschreven worden in meerdere talen.

Verbod
Na de staatsgreep van 1980 in Turkije werd het openbare gebruik van het Koerdisch verboden in scholen, overheidsinstellingen en tv/radio uitzendingen. Tot 1991 bleeft het verbod van kracht. Sinds het aantreden van de huidige regeringspartij in 2002 wordt er geprobeerd stappen te zetten om de Koerdische bevolking in het land meer vrijheid te bieden. Eén van de initiatieven was om in 2009 een volledig Koerdische staatstelevisie op te richten. De regering belooft dat de hervormingen betreft vrede, mensenrechten en gelijkheid sneller worden doorgevoerd wanneer het land geen terrorismeproblematiek meer heeft.

© Turks.nl

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...