Regering wil presidentieel systeem

De Turkse media is in rep en roer over de geruchten dat de regerende Ak Partij denkt aan het wijzigen van de bestuursvorm van het land.
AvatarTurks.nl Redactie

Op dit moment wordt Turkije bestuurd als een parlementaire republiek. De discussies begonnen na een verklaring van de vice-premier Bekir Bozdag op TV. Hij zei dat het mogelijk moet zijn om alles te bespreken omtrent de nieuwe grondwet waar het parlement nu aan werkt: Dus ook het bestuursvorm van Turkije.

Premier Erdogan zei bij een persverklaring dat  het democratisch is om te discussieren over een bestuursvorm. “Indien het parlement en het volk vindt dat we een presidentieel systeem moeten hebben, dan gebeurt dat”, aldus Erdogan.

Kritiek
De oppositiepartijen CHP en MHP reageren fel op de uitingen van de regering. Volgens hun is een wijziging onnodig en onmogelijk. Erdogan reageert snel op de kritiek van de MHP: Volgens hem was de oprichter van de MHP Alparslan Türkeş voor een presidentieel systeem als in de Verenigde Staten. Erdogan zegt dat de MHP een systeemverandering juist zou moeten steunen.

De Turkse Raad van State (Danıştay) zegt daartegen dat een discussie hierover democratisch is. De voorzitter van de RvS Hüseyin Karakullukçu zegt dat een presidentieel systeem kan zorgen voor meer economische en politieke stabiliteit.

© Turks.nl