Relatie Turkije-VS onder druk door WikiLeaks

Door | Politiek

Ter vergelijking: Nederland wordt 3000 keer genoemd. Na Irak is Turkije het meest besproken land.

Volgens correspondent Bram Vermeulen doet WikiLeaks tal van genante onthullingen over Turkije. Zo zou de Turkse premier Erdogan zeven bankrekeningen hebben in Zwitserland.

Groot nieuws
Diezelfde premier wordt door Amerikaanse diplomaten afgeschilderd als iemand die ‘niks van de wereld begrijpt’ en die niet de moeite neemt om de stukken van zijn eigen ministeries te lezen. In plaats daarvan leunt hij liever op de islamitische kranten, op z’n instinct of op z’n slaafse adviseurs, aldus Amerikaanse diplomaten in de documenten van WikiLeaks.

In Turkije zijn de onthullingen groot nieuws. Alle grote kranten berichten er uitgebreid over. Premier Erdogan blijkt niet erg gediend van de onthullingen. De Turkse krant Hürriyet meldt vandaag dat hij de Verenigde Staten wil aanklagen voor ‘de onjuiste beweringen’ over hem.

Verlegenheid
Harde woorden van een land dat decennialang een trouwe bondgenoot was van de Verenigde Staten. Maar de relatie tussen beide landen staat inmiddels onder grote druk. De Amerikanen maken zich grote zorgen over de steeds kritischere houding van Turkije ten opzichte van Israel.

Ook warme band tussen Turkije en Iran baart de Verenigde Staten ernstige zorgen. Zo vermoeden Amerikaanse diplomaten dat Turkse bedrijven wapens leveren aan Iran.

Irak
Met de onthullingen worden de Amerikanen ernstig in verlegenheid gebracht. Ze hebben Turkije nodig. Het land helpt de VS in Afghanistan met militairen en het stelt zijn militaire luchtmachtbasis beschikbaar voor Amerikaanse logistieke operaties.

Een groot deel van de benodigdheden voor de Amerikaanse troepen in Irak wordt vervoerd via Turkije. Niet voor niets pleegde Hillary Clinton na de onthullingen een telefoontje naar Turkije, om de schade enigszins te beperken, maar vooralsnog lijkt de Turkse premier daar nog geen genoegen mee te nemen.

Bron: Nos.nl.

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...