Scherpe kritiek Turkije op militaire coup Egypte

‘Staatsgrepen worden gepleegd tegen het volk, tegen de toekomst’. Dat waren de woorden van premier Erdogan over de militaire coup in Egypte tegen de democratisch gekozen leider Mursi.
Turks.nl Redactie

“Waar dan ook op aarde, staatsgrepen die worden gepleegd tegen welke regering dan ook die met een verkiezing aan macht is gekomen is tegen het volk, tegen de toekomst en tegen de democratie.”  Ook had Erdogan kritiek op ‘het westen’ omdat de toestand in Egypte niet wordt erkend als militaire coup. Hij feliciteerde de Afrikaanse Unie voor het schorsen van Egypte.

Turkije
Erdogan vergelijkt de situatie in Egypte met de staatsgrepen in Turkije. “Wij hebben zware verliezen geleden door staatsgrepen, maar uiteindelijk zijn de coupplegers voor de rechter gesleept. Hier moeten de coupplegers in Egypte voorbeeld van nemen.”

Westen
Erdogan was opnieuw kritisch over de houding van ‘het westen’ die de ingreep in Egypte niet erkent als een militaire staatsgreep: “Het westen was toch voor democratie? Zij strijden toch voor het toepassen van democratie in deze landen? Dit is een test om eerlijkheid. En het westen heeft opnieuw gefaald bij deze test.”

“Een democratische staatsgreep bestaat niet. Net zoals dat leven en dood tegenpolen zijn van elkaar, bestaat een ‘democratische coup’, of een ‘goede coup’ niet.”, aldus Erdogan. 

© Turks.nl

  • Loading...