Oppositie MHP voert hervormingen door

De oppositie in de nationalistische MHP heeft het benodigd aantal handtekeningen verzameld om de statuten te veranderen en daarmee vervroegde partijverkiezingen te houden. De wijzigingen zijn doorgevoerd
Turks.nl Redactie

Het congres om de statuten te wijzigen werd georganiseerd door de delegatie die door de rechter was aangesteld. De partijtop verklaarde het congres onwettig. De benodigde absolute meerderheid werd behaald, melden verschillende Turkse media. Opmerkelijk genoeg waren er drie verklaringen over het aantal handtekeningen.

De delegatie verklaarde dat er 752 handtekeningen waren ingediend, de notaris verklaarde dat er 657 handtekeningen verzameld waren en de partijtop verklaarde dat er 495 handtekeningen ingediend waren. Morgen worden de cijfers bekrachtigd door de notaris. 13 artikelen uit de statuten zijn hiermee gewijzigd. Op 10 juli zullen de verkiezingen worden gehouden. Meral Aksener wordt gezien als de grootste kanshebber op het voorzitterschap. Naast het nieuws dat er vervroegde verkiezingen kunnen worden gehouden, kunnen ook MHP’ers die uit de partij werden gezet omdat ze de oppositie steunden terugkeren naar hun partij.

Er is enorm veel onduidelijkheid en verwarring door constante tegenstrijdige uitspraken omtrent het proces om nieuwe verkiezingen te houden. Zo liet voorzitterskandidaat Sinan Ogan weten dat hij alleen bekend was met de wijziging van enkel één artikel.