Süleyman Demirel overleden

Oud premier en president Süleyman Demirel is vannacht overleden in het ziekenhuis. Dat meldt het staatspersbureau.
Turks.nl Redactie

Demirel was ruim 40 jaar lang actief in de politiek. Hij werd geboren in een dorp en was de zoon van een boer. Hij studeerde in 1949 af aan de technische universiteit van Istanbul. In 1955 werd hij de voorzitter van de DSI, de organisatie dat de watervoorzieningen van Turkije beheert. Tijdens zijn voorzitterschap werden er grote waterprojecten gerealiseerd in het land, wat hem zijn bijnaam ‘de stuwdammen-koning’ gaf.

Politiek
Demirel stapte in 1962 in de actieve politiek door bestuurder te worden in de Partij voor Gerechtigheid (Adalet Partisi). In 1964 werd hij de voorzitter van zijn partij. Begin 1965 werd hij vice-premier en staatssecretaris. Na de verkiezingen in eind 1965 mocht hij zichzelf de twaalfde premier van het land noemen. 

Hij werd zeven keer premier tussen 1965 en 1993. Twee keer werd hij afgezet door het Turkse leger. Vervolgens was hij tussen 1993 en 2000 de president van Turkije. Tijdens zijn politieke carrière heeft hij zijn hoed altijd opgehad.

Uitspraken
Demirel stond bekend om zijn eigenzinnige taalgebruik. “Heb ik alle benzine opgedronken?” was zijn reactie tijdens de oliecrisis van 1973. “Er bestaat geen communistisch elektriciteit” reageerde hij op de kritiek dat twee grote energieprojecten werden gefinancierd door de Russen.

Demirel werd in de afgelopen jaren al meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. Hij was als laatst opgenomen op 13 mei wegens meerdere gezondheidsklachten. Dinsdagavond verkeerde hij in kritieke toestand waarop zijn hart het uiteindelijk om 2:05 begaf.

  • Loading...