Turkije in de ban van ‘uitgelekte telefoongesprekken’ premier

Dinsdag staat de Turkse media vol over de aftappingen van de premier. Op de opnames zijn meerdere telefoongesprekken te horen tussen hem en zijn zoon Bilal Erdogan.
Turks.nl Redactie

Erdogan beweerde tijdens een toespraak in het parlement dat het gaat om een montage, en een ‘verraderlijke aanval tegen de premier van Republiek Turkije’. Tijdens zijn toespraak noemde hij geen namen, maar bestempelde Fethullah Gülen als de ‘beruchte kopstuk’ achter de illegale afluisteringen. De uitgelekte gesprekken met zijn zoon noemde hij ‘theater’.

Corruptieonderzoek
Beweert wordt dat de gesprekken zijn opgenomen op de dag dat het corruptieonderzoek is gestart. Erdogan zou zijn zoon opdracht geven om contant geld uit zijn huis te halen, en te verspreiden over meerdere adressen.

Gisteren zaten kranten vol met het bericht dat er 7.000 mensen zijn afgeluisterd, waaronder veel bekende journalisten en Gülen-critici. De krant Yeni Safak publiceerde een lijst met alle namen. Vandaag heeft de Hoofdofficier van Justitie bevestigd dat er minstens 2.280 mensen zijn afgeluisterd, en dat het aantal kan oplopen.

Gülen ontkent betrokkenheid.

Engelstalige transcript van de gesprekken.