‘Turkije moet schulden Griekenland betalen’

Ertuğrul Kürkçü, erevoorzitter van de pro-Koerdische partij HDP is in het nieuws gekomen na opmerkelijke uitspraken.
Turks.nl Redactie

Volgens Kürkçü zou Turkije, Griekenland moeten helpen uit de nood door hun schuld van 1,6 miljard euro over te nemen. IMF en de Europese centrale bank zou namelijk niet Griekenland, maar de socialistische Syriza partij willen onderdrukken. Een lening zonder rente zou ook goed zijn.

Turkije zou in 2013 al 1.9 miljard dollar aan humanitaire hulp hebben besteed aan internationale organisaties, aldus Kürkçü. Daarom zou nu een deel van een soortgelijk bedrag aan Griekenland moeten gegeven worden. Dit zou moeten zorgen voor vrede in de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland. Hij refereert hiermee naar de voortdurende irritaties en provocaties van de kustwachten en de dogfights tussen gevechtsvliegtuigen van beide landen.

Waarom wilt HDP Griekenland helpen?
Critici stellen dat HDP niks heeft met Griekenland, maar enkel geïnteresseerd zijn in de regerende Syriza-partij. Onder het mom van verzoening, wilt de HDP hun Griekse kameraden helpen. Syriza onderhoudt goede banden met de HDP, vanwege het gemeenschappelijk links gedachtegoed. Eerder kwamen Syriza-partijleden naar Izmir tijdens een verkiezingsrally van HDP voor de Turkse parlementsverkiezingen van 2015.

Wie is Ertuğrul Kürkçü?
Ertuğrul Kürkçü is een bekende socialistische activist uit Bursa en heeft in het verleden meegedaan aan gewapende acties. Hij nam deel aan het conflict van de jaren ’70/’80 tussen rechtse en linkse studenten. Kürkçü was leider van DEV-GENÇ, de voorloper van DHKP-C. Hij staat vooral bekend als de enige overlevende uit het Kızıldere-incident en ontweek de doodstraf als gevolg van een amnestiewet. Tevens vertaalde hij tijdens zijn gevangenschap van 14 jaar lang de biografie van Karl Marx, stichter van het communisme, naar het Turks. Later heeft hij deelgenomen in de politiek met pro-koerdische partijen als de BDP. Nu is hij kamerlid namens HDP.

Turks-Griekse relatie in het kort
Griekenland staat voor Turken bekend als een anti-Turks land. Zo is er de eeuw-oude rivaliteit/vijandigheid tussen beide volkeren als gevolg van talloze oorlogen. Maar Griekenland staat hedendaags bekend als paradijs voor vijanden en gevangenen van Turkije.

Zo staat de van drugs smokkelen veroordeelde Billy Hayes bekend om het vluchten uit een Turkse gevangenis. Hij vluchtte naar Griekenland, die hem doorstuurde naar de Verenigde Staten.
Anti-Turkse terroristische groeperingen als DHKP-C en de PKK hebben veel terroristen opgeleid op het trainingskamp in Lavrion, Griekenland.
En de Griekse kustwacht staat bekend om het lastigvallen van Turkse boten in de Egeïsche zee. Vaak zijn de Turkse boten niet eens op Grieks zeegebied.