Turkije naar de stembus: dit zeggen de enquêtes

Turks.nl Redactie

Zondag kiezen Turken een nieuwe burgemeester. Wat zeggen de enquêtes en wat voor uitslag kunnen we verwachten vanavond? Wij zochten het uit.

In de vorige lokale verkiezingen zagen we geen verrassingen. Bijna in alle grote steden was de AK Partij de grootste en de CHP domineerde in steden als Izmir en Eskisehir.

De afgelopen week publiceerden meerdere bedrijven hun uitslagen van hun opiniepeilingen. Terwijl een deel van de enquêtes menen dat de AK Partij en de MHP zullen winnen, zeggen anderen dat het een nek-aan-nek race wordt of dat de CHP zal winnen in Istanbul en Ankara, de belangrijkste steden van het land.

Na vele enquêtes reageerde president Erdogan kritisch: hij vindt dat veel onderzoeksbedrijven teleurgesteld zullen worden nadat de uitslagen bekend worden gemaakt. MHP-leider Bahceli wil zelfs dat de bedrijven worden vervolgd als het blijkt dat ze de uitslagen niet goed hebben geraden.

Tijdens de vorige (presidents)verkiezingen waren de onderzoekers de grote verliezers. Terwijl zij meenden dat de nieuwe president bepaald zou worden in de tweede ronde, won Erdogan overtuigend in de eerste. Achteraf bleek dat een groot deel van de zwevers toch kozen voor de zittende president.

Hieronder zijn de resultaten te vinden van een opiniepeiling door het bedrijf ORC, die veel uitslagen goed kon schatten. Het wordt snel duidelijk dat het een nek-aan-nek race gaat worden, maar de AK Partij blijft de winnaar, aldus ORC.

Turkije Algemeen

Tijdens de lokale verkiezingen in 2014 waren de AK Partijen de MHP (Cumhur Ittifaki) samen goed voor 54,4% van de stemmen. Het lijkt erop dat het resultaat van toen wordt behouden. De CHP kreeg toen 26% van de stemmen. De IYI parti bestond toen nog niet, dus we kunnen geen vergelijking maken tussen de resultaten van de allianties van toen en die van nu.

Istanbul

In de afgelopen weken won CHP-kandidaat Imamoglu heel wat popuariteit. Volgens ORC is dat toch niet genoeg. Oud-premier en oud-minister van infrastructuur Binali Yildirim lijkt te gaan winnen:

Ankara

Sinds het bestaan van de AK Partij werd de hoofdstad bestuurd door een lid van de partij. Daar lijkt geen verandering in te komen. Toch kan het nog spannend worden.

Izmir

Het is de AK Partij nog niet gelukt om Izmir te veroveren tijdens een lokale verkiezing. De modernste stad van het land blijft de CHP trouw.

Adana

De MHP van de Cumhur-alliantie met AK Partij is de grootste in Adana. Het lijkt erop dat de CHP geen kans maakt:

Eskisehir

Het wordt spannend in Eskisehir. Hoewel CHP de afgelopen verkiezingen domineerde in de stad, komt de AK Partij in de buurt.

Bursa

ORC nam de grote stad Bursa niet mee tijdens hun laatste opiniepeiling. Maar een maand terug beweerden zij dat de AK Partij hier verliest. Met 36,5% is de CHP-kandidaat daar het populairst.