Turkije neemt ‘stappen’ als Syrië niet stopt

Turkije heeft maandag gedreigd met „stappen” tegen buurland Syrië.

Dat meldt bndestem.nl.

Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei maandag tegen de Syrische president Bashar al-Assad dat hij de militaire operaties tegen burgers onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet stoppen.

Hij waarschuwde de Syrische president dat dit het “finale woord” van Turkije is.

“Als de operaties niet stoppen, dan valt er niet meer te praten over de stappen die genomen kunnen worden”, aldus Davutoglu, zonder uit te weiden over welke stappen hij bedoelde.

Vorige week bracht Davutoglu een bezoek aan Syrië, waar hij de druk op het bewind van Assad opvoerde. Syrië en Turkije onderhielden tot voor kort goede relaties.

Jordanië
Ook Jordanië heeft Syrië maandag opgeroepen “onmiddellijk” het geweld in het land te stoppen en hervormingen door te voeren. De Jordaanse premier Marouf al-Bakhit belde met zijn Syrische ambtgenoot Adel Safar om de boodschap over te brengen, aldus het staatspersbureau Petra.

Jordanië, een buurland van Syrië, voegt zich daarmee bij andere landen in de regio die kritiek hebben op het Syrische bewind. Onder meer Saudi-Arabië en Turkije lieten al hun afkeer blijken. Sinds de volksopstand in Syrië begon, zijn volgens activisten meer dan 1700 mensen gedood.