Turkije nieuwe voorzitter Raad van Europa

Turkije heeft woensdag het voorzitterschap van de Raad van Europa overgenomen
AvatarTurks.nl Redactie

van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Dat heeft de organisatie in Straatsburg bekendgemaakt. Om de zes maanden is een ander land voorzitter. Op 11 mei 2011 geeft Turkije het voorzitterschap door aan Oekraïne. Zo meldt detijd.be.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Davutoglu, presenteerde bij die gelegenheid zijn prioriteiten voor de komende zes maanden. Hij had het over de lopende hervormingen binnen de pan-Europese organisatie en haar juridische arm, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (dat Ankara al meer dan 2.000 keer veroordeelde).

Davutoglu verwelkomde het initiatief van de Raad om een ‘Groep van eminente personen’ op te richten. Die groep wordt belast met het formuleren van voorstellen over de nieuwe uitdagingen in verband met de heropleving van intolerantie en discriminatie in Europa.

De Turkse minister benadrukte ook het belang van een aansluiting van de Europese Unie bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat wordt momenteel besproken.

Turkije is al lid van de Raad van Europa sinds de oprichting ervan in 1949. Het land is al voor de zevende keer voorzitter van het Comité van Ministers, het uitvoerend orgaan van de organisatie.
De Parlementaire Vergadering, het ‘parlement’ van de Raad van Europa, heeft momenteel ook een Turkse voorzitter: Mevlüt Çavusoglu.