Turkije: Regering Syrië is niet te vertrouwen

Turkije heeft stevige kritiek op voormalig bondgenoot Syrië na aanvallen op buitenlandse ambassades in de hoofdstad van Syrië.

Dat meldt elsevier.nl

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei maandag dat de Syrische regering niet langer te vertrouwen is. 

De aanvallen op ambassades, naast de Turkse ook op de ambassades van Saudi-Arabië en Qatar, volgden zaterdag op het besluit van Arabische landen om Syrië te schorsen als lid van de Arabische Liga.

‘We nemen de stelligste positie in tegen deze aanvallen en we steunen het Syrische volk in zijn rechtvaardige strijd,’ aldus Davutoglu maandag in het parlement.

Lidmaatschap Arabische Liga
Een groep van duizend betogers gooide zaterdagavond stenen en flessen naar de Turkse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Ook de Turkse vertegenwoordigingen in Aleppo en Latakia werden belaagd.

Turkije riep de Syrische afgezant in Ankara zondag ter verantwoording. Vanwege de ‘weerzinwekkende aanvallen’ besloot Turkije gezinnen van zijn diplomaten uit Syrië te evacueren.

Demonstraties
Syrië is geschorst als lid van de Arabische Liga omdat het regime demonstraties tegen de machthebbers bloedig neerslaat.

Er wordt al maanden gedemonstreerd tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bij de protesten zijn volgens de Verenigde Naties al drieduizend Syriërs om het leven gekomen. Ook zijn er duizenden demonstranten gevangengenomen.