Turks.nl

Turkije steunt mogelijke no-flyzone Syrië door VS

Een mogelijke no-flyzone die door de Verenigde Staten in Syrië zal worden opgezet, zal gesteund worden door Turkije. Dat heeft de Turkse premier Erdogan gezegd tijden een interview aan NBC News.

Erdogan riep de VS op om strengere maatregelen te nemen: “Het is duidelijk dat het Assad-regime gebruik maakt van chemische wapens. De rode lijn van Obama betreft het gebruik van deze wapens is allang al gepasseerd.” Turkije zou beschikken over bewijzen dat er chemische wapens zijn gebruikt door Assad. Ook zouden er Syriers worden behandeld in Turkse ziekenhuizen die verwondingen hebben aan deze wapens.

Over de geruchten dat ook het Vrij Syrisch Leger gebruik maakt van de chemische wapens zei Erdogan: “Er is geen aanwijzing hiervoor. Hoe zouden ze deze moeten verkrijgen? Of wie zou ze moeten leveren? Maar als dat het geval is, zijn wij er op tegen. We zijn tegen iedereen die over deze wapens beschikt.”

Ook ontkent Turkije dat er militaire steun wordt geleverd aan de rebellen, maar meldt dat er bijna 1 miljard dollar is uitgegeven aan hulp voor meer dan 300.000 Syriërs die zijn gevlucht naar Turkije. “We behouden onze open-deur-beleid, omdat de mensen zijn gevlucht voor onderdrukking.”

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl