Turkije verwerpt ‘onaanvaardbaar’ referendum Krim

Turkije zal de uitslag van het referendum in de Krim niet erkennen. Dat heeft minister Davutoglu van buitenlandse zaken bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

“Het referendum is niet legitiem. Wij vrezen voor de toekomst van de Krim-Tataren” zei Davutoglu in een persconferentie samen met de leider van de Krim-Tataren Mustafa Kirimoglu.

Krim heeft onafhankelijkheid uitgeroepen, en heeft gezegd te willen aansluiten bij Rusland. 96.6% stemden voor aansluiting.

De Krim-Tataren verzetten zich tegen de plannen, uit vrees dat hun rechten zullen worden ontnomen wanneer de Krim onderdeel is van Rusland. “Wij accepteren de uitkomst niet, en zullen het nooit accepteren” zei Kirimoglu. Hij hoopt dat het referendum niet tot nieuwe spanningen leidt. “Alle partijen moeten handelen met gezond verstand en militaire inzet moet worden vermeden”.

12% van de bevolking van de Krim bestaat uit Turks-sprekende Krim-Tataren. Eerder bracht Davutoglu een bezoek aan Kiev, waarbij hij Oekraïense ambtgenoten en Tataarse vertegenwoordigers ontmoette.

© Turks.nl