Turkije waarschuwt Nederland

Discriminatie, xenofobie, islamofobie en racistische beschuldigingen tegen Turken in Nederland zijn onacceptabel. Dat heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

Nederland wordt verzocht om te stoppen met het beleid dat schadelijk kan zijn voor de voortgang van bilaterale betrekkingen.

“De Turkse gemeenschap in Nederland is het doelwit van discriminatie, xenofobie, islamofobie en racistische beschuldigingen.” Dat zei Tanju Bilgic, woordvoerder van het ministerie in een officieel verslag aan het parlement. Daarbij wordt nadruk gelegd op de ‘negatieve uitspraken’ van ‘Nederlandse ambtenaren’ over de Turkse gemeenschap in Nederland.

Ook is het beruchte onderzoek van Motivaction over Turks-Nederlandse jongeren genoemd in het verslag. Daaruit zou blijken dat een overgroot deel van Turkse jongeren de terroristische IS zou steunen. Het onderzoek zorgde voor een golf van kritiek van Turken die zich niet konden herkennen in het resultaat.

“We hebben moeite met het begrijpen waarom de racistische aanvallen, die tegenstrijdig zijn met de goede banden die we hebben met Nederland, nu op de agenda staan,” zei Bilgic. Hij vindt dat de oneerlijke beschuldigingen tegen Turken in Nederland in de weg kunnen staan van het harmonisatieproces, dat centraal staat voor de toetreding van Turkije tot de EU. 

  • Loading...