Turks Openbaar Ministerie stelt onderzoek in naar oppositieleider Kılıçdaroğlu

Turks.nl Redactie

De hoofdaanklager in Ankara heeft een onderzoek ingesteld naar CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu.

De oppositieleider sprak gisteren op de bijeenkomst ‘Vrouwen, Gelijkheid en Gerechtigheid’-bijeenkomst van zijn partij ter ere van de Turkse Dag van de Vrouwenrechten. Vanwege de woorden die hij gebruikte over president Erdoğan is nu een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Kılıçdaroğlu beschuldige Erdoğan ervan het aanvankelijk onderzoek naar de relatie tussen de zakenman Reza Zarrab en voormalige ministers en politici van de AK Partij te verdoezelen.

”Wie heeft Zarrab zulke gevoelige informatie verstrekt? Het is gelekt vanuit jouw ministers en door jouw regering. Jouw regering heeft de Republiek Turkije verraden, alle staatsgeheimen verstrekt aan Zarrab in ruil voor geld”, zei de oppositieleider.

Kılıçdaroğlu beweerde ook dat in april 2013 de Inlichtingendienst de premier op de hoogte stelde van de criminele activiteiten van Zarrab en zijn relaties met AKP-ambtenaren.

De president deed aangifte van ‘het beledigen van de president’ vanwege de woorden van de oppositieleider. Op het beledigen van de president staat een maximum celstraf van 4 jaar.