Turkse beroemdheden betuigen massaal steun aan İmamoğlu

Turks.nl Redactie

Turkse beroemdheden betuigen massaal steun aan Ekrem İmamoğlu.

De Hoge Verkiezingsraad heeft het buitengewoon bezwaar van de AK Partij om de verkiezingen ongeldig te verklaren aangenomen, waardoor al snel een einde komt aan de korte periode waarin İmamoğlu burgemeester was. De gouverneur zal een waarnemend burgemeester aanstellen in de metropool.

Het besluit is volgens de oppositie genomen onder druk van president Erdoğan, die pleitte voor herverkiezingen nadat zijn tegenstanders voor het eerst in 25 jaar de verkiezingen daar wonnen.

Volgens de AK Partij was er op grote schaal gefraudeerd en waren er vele misstanden. Zo zijn tientallen stembuswaarnemers opgepakt na de verkiezingen wegens vermeende banden met de terroristische sekte FETÖ. Slechts twee waarnemers bleken de applicatie ByLock, dat wordt gebruikt door sekteleden, te hebben gedownload. De overige 41 waarnemers zouden ooit geld hebben overgemaakt op rekeningen van Bank Asya, een bank van de sekte.

Reactie İmamoğlu

İmamoğlu gaf zijn eerste reactie kort, maar krachtig: ‘Her şey güzel olacak’ (Alles Komt Goed). Vervolgens sprak hij zich uit over de vrijheid van beroemdheden om zich uit te spreken over de politiek, waarop beroemdheden zich massaal uitspraken over de situatie en steun betuigden aan İmamoğlu.

Beroemdheden

De hashtag #HerşeyÇokGüzelOlacak ging hierop viral op Twitter. İmamoğlu kreeg steun van veel beroemdheden die bekendstaan om hun kritische houding tegenover de regering, maar ook van veel andere beroemdheden.