Turkse oppositieleider: ”Schort banden met Nederland op.”

Turks.nl Redactie

Tijdens een toespraak in Adana sprak de oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu zich hard uit over het uitzetten van de Turkse minister van Familiezaken uit Nederland. Volgens hem moeten de banden met Nederland opgeschort worden.

”Praatjes vullen geen gaatjes. Als ministers van de Republiek Turkije de toegang worden geweigerd in Nederland, als hen de toegang wordt geweigerd naar onze ambassades, moeten de banden met Nederland opgeschort worden. Wij, als CHP, zullen elke steun leveren hiervoor”, aldus Kılıçdaroğlu.

Volgens de CHP-voorzitter is het weigeren van de Turkse minister in Nederland onacceptabel: ”Dit gaat voor CHP niet om het referendum, maar om een nationaal probleem en zullen de regering volledig bijstaan. ”Ik roep de regering op: als onze ministers niet onze consulaten en ambassades in andere landen kunnen bezoeken, waarom is de militaire luchtbasis in Incirlik nog open?”

”Maar dit moet niet eindigen als toen met Israël en Rusland. Er moet niet achteraf excuses worden aangeboden. Als je iets zegt, moet je achter je woorden staan als een man. Wij staan klaar om elk soort steun te geven aan de regering. Wij hebben al onze parlementariërs de opdracht gegeven de campagnes in het buitenland te annuleren. Dit heeft niks te maken met het referendum. Dit is een nationale zaak. Het is de taak van elke politieke partij om de belangen van Turkije te behartigen.

Turkije is een groot land. Daarom moet Turkije volgens de regels spelen van een groot land”, aldus Kılıçdaroğlu.

 

Economische sancties uitgesloten

De Turkse minister Nihat Zeybekci van Economische Zaken sprak ook vandaag. Volgens hem zijn economische sancties uitgesloten.