Turkse politici treden af om seksschandaal

Twee leden van de Turkse oppositionele, extreemrechtse MHP zijn dinsdag, een maand voor de algemene verkiezingen in Turkije, afgetreden.

De twee traden af vanwege op internet verschenen videobeelden waarop naar verluidt hun buitenechtelijke vrijpartijen te zien zijn.

Vorige maand traden twee andere politici van dezelfde partij al af. Van hen waren soortgelijke opnames verschenen. Volgens de leider van de partij, Devlet Bahceli, zit de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wellicht achter de opnames. Het zou een doelbewuste poging zijn om de MHP, die brede steun geniet onder nationalisten en streng religieuzen, schade toe te brengen.

Volgens recente peilingen ligt de steun voor de MHP onder de stemgerechtigde bevolking rond de tien procent. De kiesdrempel in Turkije bedraagt tien procent. Als de MHP geen tien procent van de stemmen behaalt bij de aanstaande verkiezingen worden haar stemmen verdeeld onder de partijen die wel vertegenwoordigd zijn in het parlement. Dit zou voordelig zijn voor Erdogans AK-partij.

Erdogans partij ontkent iets te maken hebben met de seksvideo’s en riep Bahceli op om zijn aantijgingen te bewijzen. Aanklagers in Turkije hebben een onderzoek ingesteld. Erdogan gebruikt de kwestie evenwel om de leden van de MHP te beschimpen. “In plaats van te blozen van schaamte, gooien ze modder naar ons”, aldus Erdogan dinsdag. “We hebben geen interesse in hun vieze zaakjes.”

Vorig jaar trad Deniz Baykal, de leider van de grootste seculiere oppositiepartij in Turkije, ook al af vanwege een uitgelekte seksvideo. Ook Baykal zei slachtoffer te zijn van een complot van de overheid. Aanklagers stelden een onderzoek in, maar de dader is tot nog toe niet gevonden.