Veel ophef na ontmoeting BDP-PKK

Er is veel ophef ontstaan na het uitlekken van beelden waar BDP parlementariërs PKK-terroristen in volle vreugde ontmoeten.
AvatarTurks.nl Redactie

Tijdens de eerste dag van het suikerfeest kwamen BDP’ers bijeen met PKK-leden waar ze lachend elkaar omhelsden en een vrolijk gesprek voerden. Nadat de opnamens van de ontmoeting in de media kwamen reageerden het volk, politici en journalisten woedend.

De politieke partij BDP staat bekend om haar banden met de bloedige PKK. Zij steunen de acties en het bestaan ervan, en erkennen het niet als terreurorganisatie.

President Abdullah Gül zegt het gebeurtenis ‘zeer triest’ te vinden, en dat iedereen afstand moet nemen van terroristen en bloedgieters. Vice-premier Bulent Arinc ziet de ontmoeting als ‘het spotten met de pijn van het volk’ en vind het onacceptabel. “Alsof de afgelopen maanden geen tientallen slachtoffers zijn gevallen door het geweld van de PKK”, voegt hij er aan toe.

De CHP-leider Kilicdaroglu zegt tijdens een toespraak dat het opmerkelijk is dat iedereen aanwezig is bij de ontmoeting, behalve de staat: “De PKK, BDP, journalisten, en burgers waren daar. Waar was de staat? Waar was de regering?”

Devlet Bahceli, voorzitter van de nationalistische partij MHP vindt dat de politieke onschendbaarheid van de parlementariërs moeten worden opgeheven en dat zij moeten worden berecht. De acties van de BDP’ers kunnen volgens Bahceli zorgen voor ‘etnische separatisme’.

De discussies over de ontmoeting zijn nog op volle gang. In 2009 werd de partij DTP de voorganger van de BDP verboden door het Constitutionele Hof wegens banden met de PKK. Wat er dit keer gebeurt, is onbekend.

De PKK is sinds de jaren ’80 actief als terreurorganisatie, en is verantwoordelijk voor meer dan 35.000 doden. De PKK wordt door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie erkend als terreurorganisatie.

© Turks.nl