Verdeelde meningen politici over arrestaties

De leiders van de grootste partijen denken verdeeld over de recente arrestaties van (ex-)militairen.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

De militairen, waaronder hoge genaralen, worden verdacht van een staatsgreeppoging ‘Balyoz’ in 2003 tegen de regerende Ak Partij.

De regerende Ak Partij en de nationalistische MHP steunen de arrestaties en roepen het volk op om de rechterlijke macht te vertrouwen. Maar de grootste oppositiepartij CHP spreekt van “een groeiende invloed van de regering over de rechterlijke macht”.

Het plan ‘Balyoz’ (vertaald: Mokerhamer) omvat o.a. om bomaanslagen op moskeeën te plegen en de spanning met buurland Griekenland op te voeren. Deze moesten uiteindelijk leiden tot een staatsgreep.

Maandag gaf het brein van de plannen zich aan. Daarvoor besloot de rechtbank dat 133 militairen hun proces in de cel moeten afwachten. Eerder werden er ook drie brigadegeneraals geschorst wegens mogelijke betrokkenheid.

CHP
Volgens de CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu zijn de arrestaties ‘ongegrond’ en de gevonden documenten ‘verzonnen’. Daarom zouden de militairen moeten worden vrijgelaten. “Zelf zou ik ook lid worden van deze netwerken als ze zouden bestaan” voegde hij er aan toe.

BDP
Sehahattin Demirtas, leider van de pro-Koerdische partij BDP, ziet de zaak als ‘botsing van hegemonie’ en niet als een justitieel proces. Andere partijleden vinden dat de arrestaties veel eerder moesten plaatsvinden.

Minister Vecdi Gönül van defensie ziet de arrestaties als ‘een maatregel om te voorkomen dat de verdachten het land uit vluchten’. De ministerie krijgt vele verzoeken om de militairen te schorsen, maar minister Gönül zegt dat hij deze stap niet zal nemen.

© Turks.nl

  • Loading...