Vereniging opgericht voor homoseksuele AKP’ers

In Turkije hebben homoseksuele aanhangers van de regerende AK Partij een vereniging opgericht. Zij noemen zichzelf ‘Conservatieve LGBT’ers’.
Turks.nl Redactie

Activist Melih Neşeli Güneş vertelt bij een interview door IMC TV dat hun vereniging na de lokale verkiezingen in maart is opgericht. “Het betekent niet automatisch dat je ongelovig bent als je homoseksueel bent. Ik ben homoseksueel, maar ook verbonden aan mijn geloof. Of ik mijn geloof praktiseer, is aan mezelf”.

De vereniging heeft voornamelijk homoseksuele mannen als lid, maar ook lesbiennes en transseksuelen. “Wij zijn wel kritisch over de houding van de AK Partij tegenover LGBT’ers. We leven in een moslimland, en de acceptatie zal stap voor stap moeten gebeuren.” Volgens hem is het van belang om mensen duidelijk te maken dat er ook conservatieve homoseksuelen bestaan. Dan zal ook de AK Partij hieraan wennen en stappen zetten.

De vereniging deed zelfs mee aan een verkiezingsrally van premier Erdogan. Zij wapperden trots met de regenboogvlag: “Mensen vroegen ons waar de vlag voor stond. Wij vertelden dat het de regenboogvlag is voor LGBT’ers. Onderling fluisterden zij: ‘Dat is toch een Gay-vlag?’ Maar er was geen kritiek” aldus Güneş. Op deze manier hebben de ‘conservatieve LGBT’ers’ “een taboe doorbroken” en hebben zij meer zelfvertrouwen gekregen.

Volgens Güneş ondervinden LGBT’ers veel problemen in Turkije. Zo kunnen transseksuelen vaak geen werk en onderdak vinden. De politie treedt hard op en zijn er op straat veel problemen.

Erdogan
De verenging heeft nog niet gesproken met een bewindspersoon van de AK Partij. Ook niet met de premier. Voor de verkiezingen in 2002 beloofde premier Erdogan dat de rechten van homoseksuelen in Turkije wettelijk beschermd zouden worden. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Tijdens de jaarlijkse Istanbul Pride wordt de premier opgeroepen om achter zijn woorden te staan betreft LGBT’ers.

© Turks.nl