Verkiezingen 2014: De strijd om de grootste Turkse steden

Door | Politiek

De strijd zal vooral gaan om de grootstedelijke gemeenten. Zoals Istanbul, Ankara en Izmir. Hierbij een opsomming van wat we kunnen verwachten.

2009
Bij de lokale verkiezingen in 2009 zien we dat de Ak Partij heeft gedomineerd, met 39% van de stemmen. CHP (25%) was vooral succesvol aan de kustgebieden en in Thracië. De MHP was in twee provincies aan top, en kreeg in totaal 17% van de stemmen. De Koerdische partij BDP (toen nog DTP) was in het Oosten van het land de grootste partij (5%).

Schermafbeelding 2013-12-16 om 23.47.01

Istanbul
Sinds 2004 is Kadir Topbas van de Ak Partij burgemeester van Istanbul, met 45% van de stemmen toen, en 44% in 2009. Bij de vorige verkiezingen was Kemal Kilicdaroglu, tegenwoordig leider van de oppositiepartij CHP de tegenstander van Topbas. Dat scheelde Topbas slechts 1% van de stemmen. CHP haalde toen 36%.

Het wordt verwacht dat Kadir Topbas dit jaar meer concurrentie zal hebben. De kandidaat van CHP wordt Mustafa Sarigül, die sinds 1999 burgemeester is van deelgemeente Şişli van Istanbul met als laatst 56% van de stemmen. Hij is zeer geliefd bij een deel van de CHP-stemmers, en zien hem liever als partijleider.

De grote projecten die in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in de metropool zullen een rol spelen bij het loyaal houden van de stemmers: Zoals de Marmaray-tunnel onder de bosporus, een derde brug over de zeestraat, metro’s, tramlijnen en stedelijke vernieuwingsprojecten. Een tegenslag zit in de recente Taksimdemonstraties, waarbij de plannen om een deel van de plein te verbouwen, een rol in speelt.

De derde partij MHP haalde 16% van de stemmen in Istanbul in 2009.

Ankara
De hoofdstad Ankara heeft sinds 1984 dezelfde burgemeester: Melih Gökcek. Hij begon in de liberale Moederlandpartij, en zette zijn carriere voort in de conservatieve partijen Fazilet en Refah. Uiteindelijk stapte hij in 2001 over naar de Ak Partij. In 2009 kreeg hij 38% van de stemmen, tegen 33% voor de CHP, en 25% voor de MHP. Gökcek is opnieuw kandidaat gesteld, en ziet zelf geen concurrenten. 

Mansur Yavas, kandidaat van de MHP in 2009, neemt een opmerkelijke stap: Hij verlaat de rechtse, nationalistische MHP, en gaat naar de sociaaldemocratische CHP. Dit omdat de MHP hem niet meer kiesbaar stelt in Ankara voor de verkiezingen in 2014. Dit viel niet bij iedereen in de smaak in de CHP, en stapte onder andere de adviseur van partijleider Kilicdaroglu op.

Izmir
De Egeïsche stad Izmir zal misschien de meest spannende race meemaken van deze verkiezingen. Izmir is bekend als ‘het fort van de CHP’ waar de Ak Partij niet veel kans heeft om de grootste partij te worden. Sinds 2004 is Aziz Kocaoğlu (CHP) de burgemeester van de stad met als laatst 56% van de stemmen (2009).

De Ak Partij wil hier verandering in brengen, en om dat te laten zien is Binali Yildirim, minister van infrastructuur, kandidaat gesteld.Tijdens zijn onafgebroken ministerschap sinds 2002 heeft Turkije veel vooruitgang geboekt in het gebied van infrastructuur: 21 duizend km aan nieuwe snelwegen, hogesnelheidstreinen en tientallen vliegvelden. Dat maakt Yildirim -volgens onderzoeksbureaus- een van de meest populaire ministers. 

Izmir kampt aan meerdere problemen, zoals vele historische gebouwen die moeten worden gerenoveerd, verkeersdrukte en overstromingen die zich elk jaar weer herhalen. Ongetwijfeld zullen deze worden gebruikt in de campagne van Yildirim. De keerzijde is wel dat Izmir één van de steden is die de Taksim-demonstraties het meest heeft gesteund, en zich het meest afkeert tegen de Ak Partij.

Zuid-Oosten
In het overwegend Koerdische deel van Turkije haalde de pro-Koerdische partij BDP de meeste stemmen in 2009. Sommige analisten zijn van mening dat de Ak Partij, met dank aan het vredesproces die de regering heeft gestart, grote opgang heeft geboekt in het oosten van het land. 

Wat wordt volgens jou de uitslag van de verkiezingen? Verwacht je veel verrassingen, of wordt het vergelijkbaar met de voorgaande jaren? Wie wint er in de steden als Istanbul, Ankara en Izmir? Tell us.

© Turks.nl

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...